Els horts

ELS NOSTRES HORTS

A L’Ortiga produïm seguint les tècniques de l’agricultura ecològica i els principis de l’agroecologia

Això significa, per exemple, que no apliquem productes de síntesi química ni herbicides als conreus, que fertilitzem amb fems orgànics, o que tenim una visió integrada de la sanitat vegetal que inclou la gestió de la biodiversitat o la lluita  biològica. Però més enllà del producte ecològic, busquem produir i comercialitzar un  producte que sigui sobretot de proximitat, socialment i econòmicament sostenible.

Amb aquesta base vam començar un petit hortet que a dia d’avui ja ocupa 10.000 m2  de superfície conreada, i que amb el suport dels nostres consumidors/es  ampliem i  millorem any rere any. Aquest espai únic que tenim el privilegi de treballar és dins la  Serra de Collserola i per tant fem una agricultura en terrasses, on l’ús eficient de l’aigua és un principi i una necessitat, i on convivim amb abundant i diversa fauna salvatge que  ens dóna moltes alegries i algun ensurt de tant en tant.

Treballem en la recerca dels coneixements agrícoles locals, en un entorn periurbà amb un passat molt rural. És així que cultivem algunes varietats hortícoles tradicionals de la zona com el tomàquet de Collserola o l’enciam del sucre.

 

La RECERCA permanent d’un model agrari integrat a l’entorn, respectuós amb els temps de la terra i que mira cap al futur.

  .

Can Monmany

ESPAI AGRARI DE CAN MONMANY

(Valldoreix, Sant Cugat del Vallès), al peu del Puigmadrona.

.

Les primeres dades de la masia es remunten al s XVI, quan es coneixia amb el nom de mas Brunet. Posteriorment, juntament amb el Mas Roig i Can Canyelles, va ser una de les explotacions agràries més importants de la zona, destacant amb la producció de vi al llarg del s XIX.
Aquesta història ha deixat una estructura arquitectònica amb un altíssim valor patrimonial i un espai natural amb reconegut valor paisatgístic. Actualment la propietat és compartida entre l’Ajuntament de Sant Cugat i la EMD de Valldoreix i la ­finca es trova dins del Parc Natural de Collserola.

Des de l’any 2008, L’Ortiga ha recuperat bona part de les terres abandonades creant nous espais agricoles productius i retornant el valor ecològic i social del paissatge.

A més a més, estem recuperant el cultiu de vinya per fer vi, l’olivera per fer oli i altres fruiters presents a l’espai agrari.

.

Com arribar?

SI VENS AMB TRANSPORT PÚBLIC:

FFCC (Ferrocarrils de la Generalitat), estació de Valldoreix, agafar l’autobús número 1 (surten cada hora a 00.15h i a 00.45h, excepte dissabtes, diumenges i agost que surten cada hora en punt). Baixar a la parada Pl. Joan Gassó, al final de l’avinguda Can Monmany, caminant 5 minuts per l’avinguda de plataners, arribes a la finca.

SI VENS AMB AUTOCAR O AMB COTXE

Des de l’AP-7 en sentit nord (Girona) Circular pel Lateral B-30 Sortida pel lateral: Rubí, Mira-Sol, Molins de Rei i C-1413m.

Allà es trobarà una rotonda. Cal agafar la primera sortida a la dreta (indica Can Domènech), un camí asfaltat. Un cop al camí de la Salut, a la primera bifurcació, escollir la de la esquerra, seguir pel camí, es passa un petit pont i es continua sense deixar el camí de la Salut. En la propera bifurcació triar la de la dreta, que acaba a la Plaça Joan Gassó. Allà es gira a la dreta per agafar un camí de terra que ens portarà a Can Monmany.

Abans es troben uns espais on poder aparcar el cotxe, però no l’autocar, i continuar a peu fins l’espai agrari de Can Monmany. Si es ve amb autocar aquest haurà de parar a la plaça Joan Gassó però després no podrà estacionar-hi ja que no hi ha prou espai.

Per a més detalls mirar l’esquema del plànol:

 

 

Des de l’AP-7 en sentit sud (Tarragona) sortida pel lateral: Rubí, Mira-Sol (passat l’Hospital General).

Un cop fora de l’autopista es va a parar a una rotonda on cal agafar la quarta sortida direcció AP-7 Girona, passar per sota de l’autopista i es va a parar a una altra rotonda que s’ha d’agafar la segona sortida (camí forestal, Can Domènech), camí asfaltat. Un cop al camí de la Salut, a la primera bifurcació, escollir la de la esquerra, seguir pel camí, es passa un petit pont i es continua sense deixar el camí de la Salut. En la propera bifurcació triar la de la dreta, que acaba a la Plaça Joan Gassó. Allà es gira a la dreta per agafar un camí de terra que ens portarà a Can Monmany.

Abans es troben uns espais on poder aparcar el cotxe, però no l’autocar, i continuar a peu fins l’espai agrari de Can Monmany. Si es ve amb autocar aquest haurà de parar a la plaça Joan Gassó però després no podrà estacionar-hi ja que no hi ha prou espai.

Per a més detalls mirar l’esquema del plànol: