Des de l’any 2014 s’organitza amb els Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, en el marc del Pla d’Inclusió Social de l’Ajuntament, el projecte Aterra: Formació en Horticultura Ecològica, Jardineria i Autosuficiència. Els objectius principals són: oferir un espai d’acompanyament, formació pràctica, un hort d’autoconsum i assessorament en la recerca de feina a persones amb dificultats econòmiques.
La formació té una durada de 9 mesos, hi participen 14 persones cada any i està plantejada com un espai de suport on cada un dels participants defineix els seus propis objectius i es treballa colze a colze amb els equips de Serveis Socials i els seus plans de treball.
Es disposa d’un espai de 800m2 a Can Monmany on els participants desenvolupen la part pràctica del projecte i disposen d’una parcel·la per autoconsum de 50m2. Es realitzen també sessions de formació teòrica en horticultura i jardineria i brigades de col·laboració amb diferents empreses del sector com a aproximació al món laboral.
Com a opció de continuïtat de l’Aterra s’ha articulat el Cultiva’t Social, projecte on s’acompanya a persones que han participat a l’Aterra a gestionar una parcel·la de forma autònoma en els horts urbans municipals de Sant Cugat del Vallès (Horts de Can Mates i de Mirasol). Algunes persones que han participat a l’Aterra s’han integrat en l’equip de treball de L’Ortiga i cada any es contracta una persona que ha realitzat la formació com a figura de suport a l’Aterra de la següent edició.