No et cremis! Els incendis s’apaguen a l’hivern

Aquesta proposta consisteix en una activitat prèvia a l’aula, una sortida a la finca de Can Monmany, i unes propostes posteriors per poder tancar l’activitat al centre educatiu.

L’activitat també es pot acompanyar amb una visita a un bosc cremat (Pont de Vilomara) que dinamitzem juntament amb Boscat.

Treball previ:
Document pel professorat amb un vídeo de suport per introduir la temàtica i una preparació pel treball de camp.
Visita a Can Monmany: es prepararan tres espais per entendre les diferents vessants del foc al llarg de la història. Es proposarà un repte a superar mitjançant una activitat pràctica:


1- Usos tradicionals del foc (primària)/ El foc i el bosc mediterrani (secundària)
Primària
: Totes les societats han usat el foc pel seu benefici, coneixem per a què s’utilitzava? Ens disfressem i ho provem?
Secundària: El foc és un element natural del bosc mediterrani, quines estratègies tenen les principals espècies de flora davant del foc? Quan hi ha més risc d’incendi?

2- Juguem amb el paisatge
A través del joc simbòlic amb una maqueta anirem introduint amenaces al bosc i elements de gestió forestal sostenible i de prevenció d’incendis.


3- Com ha canviat Collserola?
La finca de Can Monmany ha anat evolucionant molt al llarg de la història i això té un impacte en el territori, la gestió del paisatge i el risc d’incendis. Què està passant amb el canvi climàtic? Entrevistem una pagesa!!

Activitat complementària: Visita a un bosc cremat
Ell juliol de 2022 es van cremar 1.455 ha a Pont de Vilomara i Manresa. Aquest llegat ens obre una oportunitat per veure les conseqüències d’un gran incendi i també per observar com la vida torna a ressorgir de les cendres. En aquesta sortida guiada coneixerem quines són les causes principals dels incendis al nostre territori, què passa quan un bosc es crema, com es regenera, quines són les actuacions que es fan i què podem fer com a societat.

Forma part de la comunitat de L'Ortiga.

En el butlletí rebràs les novetats de les cistelles ecològiques i les notícies més rellevants de les activitats i nous projectes de L’Ortiga.